80 jaar vrijheid in Goes
In de ochtend op een zondag eind oktober 1944 is het doodstil op straat. Kerkdiensten gaan niet door en de stad lijkt haast uitgestorven. Er vindt nog een enkele schotenwisseling plaats in de Buys Ballotstraat, maar dan is het zo ver: de bevrijding van Goes is officieel op 29 oktober 1944, om 14:32. Vanuit de Sint Adriaanstraat rijden er geallieerde legervoertuigen de Grote Markt op en verzamelt men zich om feest te vieren.
80 jaar later
Op 29 oktober herdenken en vieren we de bevrijding van Goes opnieuw met een bijzonder programma:
13.30 – 14.00 uur: Ontvangst bij de entree van de Grote Kerk (Singelstraat 21)
14.05 uur: Toespraak door burgemeester Cees van den Bos
14.15 uur: Toespraak door veteraan Gil Bruël
14.25 uur: Optreden van een doedelzakspeler
14.30 uur: Officiële opening van de fototentoonstelling door kinderburgemeester Thijmen en kinderwethouders Livia en Thijs
14.32 uur: Luiden van de kerkklokken
14.35 mogelijkheid tot bezoeken expositie “De Tweede Wereldoorlog in kleur” in de Grote kerk.
De Tweede Wereldoorlog in kleur
In de Grote Kerk is de expositie “De Tweede Wereldoorlog in kleur” te zien. De Tweede Wereldoorlog is altijd een collectieve herinnering in zwart-wit geweest. Maar dankzij het werk van Jakob Lagerweij, een van de beste coloristen ter wereld, is daar verandering in gekomen. Hij heeft de periode 1940-1945 een nieuwe dimensie gegeven door handmatig meer dan duizend beelden van kleur te voorzien, waaronder foto’s van de bezetting en bevrijding van Zeeland. Op deze manier brengt hij de Tweede Wereldoorlog op indrukwekkende wijze tot leven.
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door KICK uitgevers, de Provincie Zeeland, en de Gemeente Vlissingen.
Canadezen op de Markt: de fortuinlijke bevrijding van Goes
Op 29 oktober opent ook de tentoonstelling “Canadezen op de Markt: de fortuinlijke bevrijding van Goes” in Historisch Museum de Bevelanden. In opdracht van het verzet fotografeerde Jo Vissers de bevrijding in Goes. Deze tentoonstelling, ontstaan uit een samenwerking tussen Historisch Museum de Bevelanden, het Bevrijdingsmuseum Zeeland en Gemeentearchief Goes is op 29 oktober vanaf 14:00 gratis te bezoeken. Let op: andere dagen telt het normale tarief.
Film: De Kleine Pianist.
De korte film vertelt het verhaal van Boy, een jonge pianist van 11 jaar met een lichte vorm van autisme. Hij is de zoon van een arme fruitplukker in Zuid-Beveland. Het is oktober 1944. Boy raakt gefascineerd en geïnspireerd door de bombardementen op Antwerpen en het afweergeschut van de geallieerden, die het begin van de Slag om de Schelde markeren.
De Kleine Pianist draait op 29 oktober in ’t Beest, inclusief voorwoord van de makers met anekdotes en een historische analyse van Foort de Rijder.
Filmhuis ’t Beest, Beestenmarkt Goes
Inloop: 19:00 uur
Voorstelling: 19.30 tot 20.30 uur
http://www.thelittlepianist.com/
Bevrijdingsconcert Wolphaartsdijk
80 jaar vrijheid in Wolphaartsdijk op zaterdag 9 november. Dit concert zal gewijd zijn aan voormalig burgemeester Van Oeveren, naar wie ook een straat is vernoemd. Van Oeveren bekleedde het ambt van burgemeester tijdens de oorlog, maar werd van 1943 tot aan de bevrijding opzijgezet.
19:15 Verzamelen in de Nicolauskerk, Oostkerkestraat 1 in Wolphaartsdijk
19:30 Begin Bevrijdingsconcert
21:00 Einde samenkomst en start “nazit”