Bescherming Bevolking
Gemeentearchief Goes zoekt oud B.B.- vrijwilligers! Ben of ken jij iemand die betrokken is geweest bij Bescherming Bevolking binnen gemeente Goes? Neem contact met ons op door de mailen naar: gemeentearchief@goes.nl
Bescherming Bevolking (B.B.) is opgericht in 1952. De organisatie speelde een cruciale rol in de civiele verdediging van Nederland tijdens de Koude Oorlog. De oprichting kwam voort uit de dreiging van nucleaire aanvallen en andere oorlogsrisico’s. De B.B. was verantwoordelijk voor de bescherming van burgers tegen oorlogsrampen zoals branden, instortingen en nucleaire effecten. Daarnaast breidde de taak zich uit naar vredestijd, met hulpverlening bij rampen zoals watersnood en grootschalige branden. De B.B. was een netwerk van (opgeleide) vrijwilligers, georganiseerd op lokaal en regionaal niveau. Nederland werd ingedeeld in A- en B-gebieden, afhankelijk van het risico op aanvallen. In A-gebieden, zoals stedelijke centra en strategische locaties, zijn voorzieningen zoals schuilkelders en noodplannen gecreëerd. De vrijwilligersorganisatie bleef echter altijd onderbezet; slechts 165.000 mensen sloten zich aan terwijl 230.000 mensen nodig waren. Mede door te weinig vrijwilligers, gebrekkige middelen en beperkte overheidsondersteuning kon Bescherming Bevolking moeilijk de doelen behalen die waren gesteld.
Naast preventieve maatregelen, zoals het inrichten van schuilplaatsen, richtte de B.B. zich op rampenbestrijding. Vrijwilligers werden getraind in reddingsacties, brandbestrijding en het bieden van eerste hulp. De lessen van de Tweede Wereldoorlog waren een belangrijke inspiratiebron voor deze aanpak. In de jaren zeventig en tachtig werd de B.B. steeds minder relevant door veranderde geopolitieke omstandigheden en de ontwikkeling van moderne rampenbestrijdingsdiensten. In 1986 werd de organisatie opgeheven, waarbij de taken overgingen naar instanties zoals de brandweer en het Rode Kruis.
“Wenken voor de Bescherming van uw gezin en uzelf”
In 1961 ontving elk Nederlands huishouden de brochure Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf, uitgegeven door de Bescherming Bevolking (B.B.). De gids gaf praktische adviezen over bescherming bij bombardementen, atoombomaanvallen en radioactieve neerslag. Burgers werden aangeraden een schuilplaats in te richten, zoals onder een keldertrap of bureau. De Nederlandse regering was bang dat de bevolking een gevoel van verslagenheid zou krijgen. Het succes van de ‘Wenken’ is twijfelachtig; bijna niemand richtte een schuilplaats in, ook veel BB-mensen niet.
Wil je de brochure bekijken? Kijk op het Geschiedenislokaal van Amsterdam!

B.B. in beeld
Nederland is verdeeld in A-kringen en B-kringen. A betekent dat het gebied een groot risico vormde. Denk aan steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Gemeente Goes viel onder een B-classificatie. Binnen de B-kring was de B.B. weer onderverdeeld in verschillende afdelingen. Zo was er o.a. een brandweerdienst, een geneeskundige dienst, een verbindingsdienst en een ABC-dienst. De taken van de brandweerdienst spreken grotendeels voor zich. Bij de geneeskundige dienst kan nog onderscheid gemaakt worden tussen het uitvoeren van medische ingrepen en de dienst sociale verzorging. Dienst sociale verzorging regelden evacuaties en opvangcentra. De verbindingsdienst was verantwoorldelijk voor alle telefoonverbindingen, het oveheidstelexnet (directe verbindingen tussen alle belangrijke organisaties) en radiotelegrafie. Zij streefden naar het opzetten van zoveel mogelijk directe verbindingen omdat de kans groot was dat de telefoonlijnen niet werkten tijdens een ramp. De ABC-dienst is verantwoordelijk voor bescherming tegen atoom, biologische en chemische wapens. Al deze verschillende afdelingen zijn ook zichtbaar in de inrichting van bunkers. De verschillende teams hadden hun eigen ruimte om te werken. Zie hieronder bijvoorbeeld de plattegrond van de bunker onder Westwal 58 te Goes.

Blokploeg
Op kleiner niveau bestond de organisatie uit blokploegen. Een gebied was ingedeeld in verschillende blokken (wijken), elk met een blokploeg en een blokhoofd. In geval van ramp was de blokploeg snel ter plaatse. Het blokploeghoofd is herkenbaar aan het bordje dat hij aan zijn huis heeft hangen. Om te handelen hadden zijn ook materiaal tot hun beschikking; een zogenaamde blokploegwagen. De wagen had een:
Frame vervaardigd van dikwandige stalen buizen en was geheel elektrisch gelast. De wagen rijdt op twee wielen met massieve rubberen banden op vetas. Het geheel is afgewerkt naar de eis van goed en deugdelijk werk en in blauwe B.B. kleur geschilderd met wielen in aluminium kleur

volking”, inv.nr. 706.