Geschiedenis van de regio

In 1970 vindt de gemeentelijke herindeling plaats. Vanaf dat moment gaan Goes, ‘s-Heer Arendskerke, ‘s-Heer Hendrikskinderen, Kattendijke, Kloetinge, Wilhelminadorp en Wolphaartsdijk samen verder als één gemeente.

Kaart van Zeeland met ingetekende gemeentegrenzen voor een voorstel van de gemeentelijke herindeling die niet overeenkomt met de uiteindelijke herindeling.

De nieuwe gemeente Goes

De oude gemeente Goes is qua oppervlakte een kleintje. Behalve de stad omvat het grondgebied niet meer dan een strook aan de oostkant (ooit gekocht van Kloetinge, de zogenaamde ‘honderd gemeten’), de Goese Polder in het noorden en een gedeelte van de Poel in het zuiden. De enige stad op de Bevelanden heeft van oudsher een centrumfunctie.

Omdat de Nederlandse overheid vanaf 1970 meer taken op gemeenten gaat overdragen, vinden er vanaf dat jaar over het hele land gemeentelijke herindelingen plaats. Ook de huidige gemeente Goes ontstaat in 1970 door een gemeentelijke herindeling. In één keer vermindert het aantal gemeenten in Zeeland van vierentwintig naar vier. Het jarenlange proces naar deze herindeling gaat niet helemaal zonder slag of stoot. Zo wordt er bijvoorbeeld door burgemeester Daniëlse van Kattendijke gevreesd dat de prettige dorpssfeer zal worden opgeofferd ten koste van de stadsgeest van Goes. Ook in Wolphaartsdijk worden de plannen van de provincie “volstrekt onaanvaardbaar, onvoldoende [en] onbevredigend” genoemd.

Toch gaan na 1970 Goes, ‘s-Heer Arendskerke, ‘s-Heer Hendrikskinderen, Kattendijke, Kloetinge, Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge en Wilhelminadorp samen verder als één gemeente. Het bewonersaantal groeit in één klap van 18.000 naar 26.000.

Over het wapen van de oude gemeente Goes besluit de nieuwe gemeenteraad dat ze deze blijven gebruiken, en noemen daarvoor een aantal argumenten: de naam, het inwonertal en de centrale positie van de stad in de nieuwe gemeente. Ook de onmogelijkheid om uit dit wapen en de andere gemeentewapens een nieuw wapen samen te stellen is wat de gemeenteraad betreft genoeg reden om deze te behouden.

Krantenknipsel
Goes als ‘centrum in de Delta’: een voorstelling van Zeeland in 1969. Verkeersstromen gaan naar het noorden in de richting van Europoort en Rotterdam, en naar het zuiden met veerboten naar Zeeuws-Vlaanderen. Ook vanuit Noord-Brabant is er toenemend verkeer op de (toen nog) rijksweg.
Uitsnede van een verklaring van de Hoge Raad van Adel over het wapen van de gemeente Goes

Het wapen van de oude gemeente Goes dat vermoedelijk dateert uit 1405. Het bestaat uit Beierse ruiten, Hollandse en Henegouwse leeuwen en een gans.
Dit wapendiploma verstrekt door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Goes. Koninklijk Besluit van 21 juli 1970, no. 30.