Albert Kort
Albert Kort vertelt over zijn schooltijd—van kleuterschool tot universiteit—en zijn loopbaan als docent aan het Goese Lyceum.
Hoe gaat het er eigenlijk aan toe op school in de jaren vijftig, zestig en zeventig? Naar welke school ga je, en wie geeft daar les? Historicus Albert Kort neemt ons mee terug naar zijn eigen schooltijd.
Afkomstig uit een rooms-katholiek gezin is het voor de jonge Albert vanzelfsprekend om naar een katholieke school te gaan. De verzuiling is in die tijd nog in volle gang. Dat betekent dat hij zijn schoolcarrière begint op de Jacinta-kleuterschool aan de Tulpstraat 47 in Goes.



Wanneer de keuze voor een middelbare school gemaakt moet worden, is er eigenlijk maar één serieuze optie: het katholieke Sint-Willibrordcollege.
Hoewel leerlingen in die tijd nog omringd zijn door paters, groeit in de jaren zestig de afstand tot het geloof. Het is een periode van verandering en idealisme, waarin het geloof in een maakbare samenleving hoogtij viert. Steeds meer studenten kiezen voor een studie binnen de geesteswetenschappen. Zo ook Albert, die na enkele jaren in Goes geschiedenis gaat studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Na een inspirerende tijd in Amsterdam keert Albert terug naar Goes. De huizenprijzen stijgen ook dan al door een groot woningtekort, maar hij weet een huisje in Goes-Zuid te bemachtigen én een aanstelling aan het Goese Lyceum te krijgen. Wat begint als een kleine baan, groeit uit tot een vaste aanstelling. Uiteindelijk blijft hij tot 2018 geschiedenis geven aan het Goese Lyceum.
