De Korenbeurs

Het innemende pand aan Grote Markt 17 is in 1972 geregistreerd in het Rijksmonumentenregister. Het herenhuis kwam in 1729 in handen van Goese regent Cornelis Keetlaer. Na een grondige verbouwing kreeg het zijn huidige aanblik. Er volgde een lange horecageschiedenis.

banner

Familie Keetlaer

Dit aanzienlijke pand aan de Grote Markt heft zijn huidige uiterlijk gekregen te midden van de achttiende eeuw. In 1729 kwam het in handen van de Goese regent Cornelis Keetlaer wie het groots liet verbouwen naar rococostijl. Hij betrok het pand voortijdig in 1743 maar de verbouwing was pas voltooid in 1753, de datum die tegenwoordig nog op de gevel terug te zien is.

Ondanks dat jaartal 1753 op het pand staat, is dat dus niet de bouwdatum. De exacte datum is helaas onbekend, wél hebben we een belastingaanslag uit 1622 wat betekend dat het gebouw er toentertijd al stond.

De Keetlaers waren vooraanstaande regenten die herhaaldelijk het burgemeestersambt van Goes bekleedden. Na het overlijden van Cornelis Keetlaer blijft het pand nog voor decennia in het bezit van de familie. Zo woont vanaf 1775 Dignus Cornelis Keetlaer er lange tijd met zijn vrouw en negen kinderen. In 1812 wordt het woonhuis verkocht en komt het in handen van herbergier Johannes van Ham wie het huis vervolgens omtovert tot logement genaamd “De nieuwe Groote Zoutkeet”. Dit als reactie op de herberg op Grote Markt 1 genaamd “De Zoutkeet”. Het pand wisselt vervolgens nog een aantal keer van eigenaar totdat in 1835 voor het eerst de naam ‘Korenbeurs’ opduikt. De Goessche Courant van 29 december 1834 vermeld:

“[] Kors Buitendijk, adverteert bij deze, dat het Logement, bevorens genaamd De Stad Rotterdam, thans De Korenbeurs, met den 1 januarij 1835, door hem zal betrokken en daarin de Logementhouders affaire worden voortgezet []”.

Voor de prijs van 5400 gulden wordt Kors Buitendijk eigenaar van dit “woonhuys met zeer schoone arduinstenen gevel en erve, voorzien van onderscheidene zeer fraaye geschilderde en behangene beneden- en bovenkamers, appartementen voor dienstboden, groote keuken en ruime kelders”.

Kinderen van Cornelis Keetlaer – Johannes-Vollevens II 1732

De eerste Verwer

De Korenbeurs komt in 1904 in handen van de familie Verwer wie er voor decennia een voortvarende onderneming van maken. De eerste eigenaar is Sybrandus Verwer, een Fries geboren in Sneek op 31 december 1849. Hij was al een echte hotelman toen hij naar Goes kwam. In Zeeland kreeg hij niet alleen de Korenbeurs in Goes in handen maar ook de Zoutkeet en De Korenbeurs in Kruiningen. Sybrandus nam de Korenbeurs in Goes flink onder handen. Hij liet het in 1912 omtoveren tot een modern logement met telefooncel, hygiënische badkamers met porselein, een nieuwe keuken voorzien van moderne snufjes en een nieuw ontworpen trap die toegang biedt tot de 30 hotelkamers.

Sybrandus woont in een fraai huis op de Westwal (later garagebedrijf Louisse nu parkeergarage kolveniershof) met zijn vrouw Elisabeth Slager tot zijn dood in 1926. De Korenbeurs wordt in eerste instantie overgenomen door zoon Felix maar wanneer hij naar Amersfoort vertrekt om een slijterij te openen, komen zowel de Korenbeurs als de Zoutkeet in handen van een andere zoon van Sybrandus: Lodewijk (Louis) Verwer.

 

Sybrandus Verwer en Elisabeth Slager in de serre van hun woning aan de Westwal; ca. 1905.

 

Hoogtijdagen

Louis is in 1915 getrouwd met Theresia Kohschulte uit Zierikzee en zij blijft hem altijd bijstaan in het hotel. Louis blijkt namelijk net zo bedreven als zijn vader; hij exploiteert de Korenbeurs voor dertig jaar. Onder zijn leiding kent het hotel hoogtijdagen.  Dit lijkt o.a. te wijden aan de grote veranderingen die hij door voert. In 1941 wordt er een ruime bovenzaal gebouwd aan de overkant van de Stalstraat. Daarbij wordt een luchtbrug gecreerd om de oversteek van de gasten te vergemakkelijken. Hij knapt verder de hal op, moderniseert opnieuw de keuken en hij laat de aangrenzende Graanbeurs slopen en herbouwen. Na 30 jaar geeft hij het roer uit handen.

Entreehal ca. 1928

Het einde

Louis’ zoon Sybrand neemt in 1958 het stokje over. Dit was echter niet zonder slag of stoot; hij moest eerst als militair naar Indonesië en vervolgens wilde hij liever medicijnen studeren dan het hotelvak overnemen. Wanneer Sybrand toch overstag gaat, is zijn overname niet van lange duur wanneer hij komt te overlijden in 1961. Zijn vrouw Mimi Standaert, ook afkomstig uit een hotelfamilie, leidde de Korenbeurs nog jaren totdat een gebrek aan gasten ertoe leidde dat de deuren moesten sluiten. In 1978 werd de Korenbeurs te koop aangeboden en was er voor het eerst in bijna tweehonderd jaar geen hotel meer aan de Grote Markt.

Vooraanzicht 1965