Over ons

HTA000082 uitsnede

Vertrouwd zijn met een gedeelde geschiedenis en cultuur smeedt diepe banden tussen mensen. Het verleden dient als een onmisbare bouwsteen voor wat de toekomst zal brengen, en de inzichten die we uit dat verleden kunnen halen, of het nu recent of lang geleden is gebeurd, verdienen onze oprechte aandacht. Daarom zetten we ons elke dag in om ons culturele erfgoed te laten stralen in het heden en te behouden voor toekomstige generaties. Hier ontdek je online de erfgoedcollecties van de gemeente Goes.

Erfgoed van Goes

Erfgoed van Goes is een erfgoedplatform waar bezoekers online de erfgoedcollecties van de gemeente Goes kunnen ontdekken. Het platform is op initiatief van het Gemeentearchief Goes gerealiseerd. Tevens vormt Erfgoed van Goes een aanspreek- en aanknopingspunt voor alle Goese organisaties die allen hetzelfde doel delen: cultureel erfgoed (materieel en immaterieel) beheren, behouden en deze toegankelijk maken voor een breed publiek.

haven Goes

Gemeentearchief Goes

Het Gemeentearchief Goes bewaart, verzamelt en deelt berichten over zijn rijke stadsgeschiedenis. Dit omvat oude archieven van Goes en voormalige omliggende gemeenten zoals Kloetinge, Kattendijke (waaronder Wilhelminadorp), ’s-Heer Arendskerke (waaronder ’s-Heer Hendrikskinderen en Wissekerke) en Wolphaartsdijk (waaronder Oud-Sabbinge).

Het archief beheert collecties om de geschiedenis van Goes te delen met gemeentelijke afdelingen, inwoners, bezoekers en geïnteresseerden. We streven naar een toegankelijk archief, zowel fysiek als digitaal. Goes heeft een rijke culturele erfgoedgeschiedenis die het verleden van onze stad en gemeente tot ver terug in de tijd weerspiegelt. Ons doel is om dit verleden actueel en onder de aandacht te brengen en te houden van een breed publiek, en dit daarmee een betekenisvolle plaats te geven in de samenleving. Meer info op gemeentearchiefgoes.nl

Bekijk de collecties van Gemeentearchief Goes:

Beeldbanken Goes

Afdeling Omgeving en Economie (Archeologie)

De afdeling Omgeving en Economie van de gemeente zet zich in voor het behoud en de bescherming van archeologisch erfgoed. Archeologie biedt ons een uniek inzicht in het verleden. Door opgravingen en onderzoek kunnen we ontdekken hoe mensen vroeger leefden, werkten en de omgeving om hen heen vormden. Dit erfgoed is van groot belang om de geschiedenis van onze regio te begrijpen en de ontwikkeling van onze samenleving te volgen.

Bij bouwprojecten en ruimtelijke ontwikkelingen zorgen we ervoor dat waardevolle archeologische restanten niet verloren gaan. Door het stellen van voorwaarden bij deze ontwikkelingen of door te adviseren over het aanpassen van het plan worden archeologische vondsten veiliggesteld voor toekomstige generaties.

In 2012 hebben de Bevelandse gemeenten, de gemeente Tholen en Erfgoed Zeeland besloten samen te werken op het gebied van archeologie. Het Oosterschelderegio Archeologisch Samenwerkingsverband (OAS) is toen opgericht. Naast het OAS werken we samen met de provincie, onderzoekers, detectoramateurs en de Amateur Archeologen Vereniging om archeologische vondsten te documenteren, te conserveren en voor het publiek toegankelijk te maken. Zo draagt archeologie bij aan wetenschappelijk onderzoek, educatie en toerisme, en houdt het verleden levendig voor inwoners en bezoekers. Hiermee zorgt de afdeling ervoor dat ons erfgoed bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Afdeling Omgeving en Economie (Monumenten)

Op de afdeling Omgeving en Economie wordt het beleid gemaakt voor het cultureel erfgoed in Goes. Zo wordt er gewerkt aan een nieuwe erfgoedvisie, en zijn we aan het kijken welke panden in Goes het behouden waard zijn om aangewezen te worden als gemeentelijke monument.  Inzet is om ervoor te zorgen dat panden niet ongezien verdwijnen.

Een erfgoedvisie geeft aan waar de gemeente Goes op wil inzetten op het gebied van cultureel erfgoed. Hoe gaan we om met herbestemmingsvraagstukken rondom kerken en agrarisch erfgoed? Kunnen we erfgoed meer inzetten op het toeristisch vlak en als een verbindende factor tussen burger, organisaties, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, en diverse andere beleidsterreinen? Naast het roerend en onroerend erfgoed verdiend ook het immaterieel erfgoed (o.a. tradities, verhalen en rituelen) een nadrukkelijkere plaats in de Goese samenleving.

Op deze afdeling bevindt zich de kennis over bijvoorbeeld subsidieprocedures. Wat zijn de subsidiemogelijkheden voor monumenten, waar en wanneer kan het aangevraagd worden? We zijn de verbindende schakel tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de provincie, en de andere Zeeuwse gemeenten.