Fiets- en Wandelroutes
Er zijn genoeg mogelijkheden voor een mooie wandeling of fietstocht door de gemeente Goes. Op deze pagina vind je een overzicht van een aantal routes die zijn uitgebracht door het Gemeentearchief van Goes, soms in samenwerking met Archeologie en/of Monumenten.
In de schoenen van Jacob van Lennep
Op zaterdag 23 augustus 1823 komen Jacob van Lennep en zijn studievriend Dirk van Hogendorp met het veer vanuit Gorishoek (Tholen) tegen middernacht aan op Zuid-Beveland, bij Yerseke. Ruim tweehonderd jaar geleden begint daar hun reis over Zuid-Beveland. Laat je meenemen door het negentiende-eeuwse landschap.
Jacob en Dirk reizen naar Goes, logeren in een herberg op de Grote Markt en maken verschillende tochten te voet en per koets, voordat ze met het veer over het Sloe naar Walcheren vertrekken. De aantekeningen van alles wat het tweetal meemaakt en ziet van zijn bewaard gebleven en in diverse publicaties verspreid.
Met deze route stap je in de schoenen van Jacob van Lennep en krijg je allerlei doorkijkjes naar het Zuid-Beveland anno 1823. Deze route is geschikt voor wandelaars en fietsers en het wordt aangeraden om hem in delen af te leggen. Met een totaal van 60 kilometer is de route namelijk behoorlijk lang. Meer weten over de reis van Jacob van Lennep? Op deze pagina krijg je meer informatie en aanvullingen op de route.
Belgische vluchtelingen in Goes 1914 – 1915
Door de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog in België kwam in oktober 1914 een enorme stoet aan vluchtelingen naar Nederland. Op 9 oktober schreef de krant dat Goes nu wel haast vol was, maar toen moest de grootste vloedgolf nog komen. Deze wandelroute brengt je langs plaatsen met herinneringen aan de tienduizenden Belgische vluchtelingen die naar Goes uitweken in oktober 1914.
Onze zuiderburen kwamen vooral per trein. Bij het station was het een ‘vreeselijke, zeer dikwijls droefgeestige drukte’, zoals een krant achteraf over berichtte. In hotel De Korenbeurs werd er een bureau ingericht voor de eerste opvang. Velen vonden van daaruit onderdak bij particulieren of namen een hotel, maar er werden voornamelijk slaapzalen ingericht in grote openbare gebouwen, zoals het Gasthuis, school C (nu ’t Beest) en Huis Hoope.
De route begint bij ’t Soepuus aan de Kleine Kade, waar er voor vijfhonderd personen gekookt kon worden. Je start bij de gedenksteen die voor dit pand werd gelegd ter herinnering aan de vluchtelingen.
Ganzen in Goes
Het thema van Open Monumentendag 2016 was ‘Iconen en symbolen’. De gans is hét symbool van Goes. Zodra Goes in 1405 stad wordt, zet een zilversmid zich aan het graveren van het nieuwe stadswapen in een zilveren zegelstempel. De bovenzijde van het schild bevat de Hollandse en Henegouwse leeuwtjes en Beierse ruiten. In de schildvoet komt een afbeelding van een gans te staan, het handelskenmerk van Goes.
Overal in de stad, in het museum en in dikke boeken in het stadsarchief, is de gans afgebeeld. In de martelkamer in de stadhuistoren wordt een ijzeren gansje paraat gehouden om misdadigers te brandmerken. Scheldwoorden voor Goesenaars zijn ganzekoppen of ganzebekken.
Het Gemeentearchief stelde een route samen langs ganzen in de stad. Als basis diende een Ganzenbord dat in 1980 in opdracht van Goes Promotie door Willem Zwigtman gemaakt werd. Het ganzenbord is een vrije interpretatie van het stratenpatroon van de stad. Let bij verwarring vooral op de straatnamen.
Let op: de route die je download is een printversie. Om alle teksten te kunnen lezen, moet je het document soms draaien.
Verdwenen Kerken
2008 was het Jaar van het Religieus Erfgoed, in het leven geroepen om het verval onder kerken en kloosters tegen te gaan. Bij die gelegenheid verscheen de wandel- en fietsroute ‘Langs verdwenen kerken in de Goese Binnenstad’. De route werd opnieuw gepubliceerd voor Open Monumentendag enkele jaren later.
Tijdens deze route loop je langs oude locaties van historische kerken zoals de Kleine kerk (de tegenhanger van de Grote kerk), de bijkerk van de Israëlitische gemeente en het kruisbroedersklooster aan de Beestenmarkt.
Je start bij de Grote of Maria Magdalenakerk: een gebouw dat er al eeuwen staat, en duidelijk niet behoort tot de categorie van ‘verdwenen kerkgebouwen’. Het oorspronkelijke gebouw bestaat echter grotendeels niet meer. De wandeling eindigt bij de Doopsgezinde Kerk aan de Korte Vorststraat, waarvan enkel nog een gedenksteen te vinden is.
Kunstroute
Wist je dat Goes een grote hoeveelheid bijzondere kunstwerken rijk is? In deze boekjes staan een aantrekkelijke wandel én fietsroute uitgestippeld die je langs een deel van de kunstwerken begeleidt.
De wandelroute begint bij De Beerput aan de Grote Markt. ‘Pecunia non olet’ (‘geld stinkt niet’), staat er op de rand van het kunstwerk van Wim Bakker. Het kunstwerk dateert uit 1999, in een tijd waar er veel discussie over de invoering van de euro was. Je vervolgt je wandeling door de binnenstad en eindigt op het Cultuurplein bij theater de Mythe.
→ Download de wandelroute hier
De fietsroute begint bij Hommage, te vinden bij de ingang van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis aan de ‘s-Gravenpolderseweg. Dit kunstwerk werd gemaakt door Arie Berkulin in 1987. Berkulin werkt uitsluitend met elementen die te herleiden zijn tot cirkel, driehoek en vierkant. Hommage is de letter ‘O’ gebaseerd op de beroemde Vitruviusman van Leonardo da Vinci.
Sporen in het landschap
Het thema van Open Monumentendag 2008 was ‘Sporen in het landschap’. Voor de gelegenheid zijn er een aantal fietsroutes uitgestippeld die je langs de historische sporen in het landschap, de stad en de dorpen brengt.
De route Goes – Kloetinge – Kattendijke is 20 kilometer lang. Je begint bij de Grote Markt in Goes en eindigt daar weer. Je fietst langs de Oostmolen, het Jachthuis en fietst door naar de kerk van Kattendijke, over de Oude Zeedijk en langs de Deessche Watergang, waar een keur aan water- en weidevogels hun voedsel- en
broedgebied hebben.
→ Download de route Goes – Kloetinge – Kattendijke hier
De route Goes – Wolphaartsdijk is 25 of 40 kilometer lang, afhankelijk van de afstand die je kiest. Je fietst door de Wilhelminapolder, langs het voormalige stadhuis (nu de Griffioen) en het Hoge Huis. Afhankelijk van de afstand die je kiest kom je ook langs de prachtige monumentale boerderij Veldzicht. Bij de Oude Zeedijk komen de routes weer samen.
Geocache langs de vesten
Het is 1417. Goes valt onder gravin Jacoba van Beieren (1401-1436). Van haar vader graaf Willem VI had Goes in 1405 het stadsrecht gekregen. Maar Jacoba maakt zich zorgen: Goes is ‘open, kranck ende onbevest’ en dus een gemakkelijke prooi voor haar vijanden. Daarom geeft ze op 21 november 1417 Goes het recht op omwalling. In 2017 was het precies 600 jaar geleden dat Goes dit recht kreeg, naast het recht om jaarmarkten te houden. Belangrijke privileges, die ertoe bijgedragen hebben dat Goes kon uitgroeien tot een sterke stad.
In 2017 waren er heel wat evenementen rond de jarige vesten, maar op 21 november werd een Geocache over de vesten gepresenteerd, gemaakt in samenwerking met Lighthouse777.
Geocaching is schatzoeken met behulp van een gps of telefoon. Je gaat met coördinaten en hints op zoek naar verborgen ‘caches’. Vaak is dat een (waterdicht) doosje met een logboek waarin de vinder zijn naam kan opschrijven. Daarna leg je het logboek en het doosje weer terug op zijn verstopplek. Interesse in geocaching? Op deze website vind je meer informatie.
→ Voor meer informatie de geocache langs de vesten, klik hier
